Prečo s posledným ruským cárom Mikulášom II. zastrelili aj jeho kuchára? Čo sa varilo prvým likvidátorom černobyľskej katastrofy? A kto dal Gagarinovi pred odletom do kozmu vypiť pohár mlieka? Spoznajte Rusko cez kuchynské dvere vo vynikajúcej kulinárskej reportáži Witolda Szabłowského!
Po úspešnej knihe Ako nakŕmiť diktátora prichádza poľský reportér Witold Szabłowski s jej voľným pokračovaním. Tentoraz vo svojej kulinársko-reportážnej knihe nazerá pod pokrievku Ruska a bývalého Sovietskeho zväzu.
Szabłowského kniha Čo sa varí v Kremli vám prezradí, čo jedával Stalin na svojej tajnej dači neďaleko Moskvy, čo sa pieklo v peciach obliehaného Leningradu či aké bolo prvé jedlo vodcov Ruska, Ukrajiny a Bieloruska po rozpade ZSSR. Szabłowski nám však ponúka aj niekoľko „receptov“ z obdobia veľkého ukrajinského hladomoru a v špeciálnom predslove k slovenskému vydaniu nás pozýva „do kuchyne“ v obliehanej mariupoľskej fabrike Azovstaľ.
Spoznajte Rusko, krajinu, ktorá buduje svoju moc nožom, naberačkou, vidličkou a... hladom. Asi nie je náhoda, že v krajine, v ktorej sú ľudia zo všetkého najviac kŕmení propagandou, je prezidentom a neobmedzeným diktátorom práve vnuk kuchára – Vladimir Putin.
Kniha Witolda Szabłowského Čo sa varí v Kremli vychádza v preklade Karola Chmela.
***
AUTOR
Witold Szabłowski
Poľský novinár a reportér, jeden z najvýraznejších predstaviteľov mladšej generácie poľskej školy reportáže.
Vyštudoval žurnalistiku a politológiu na Varšavskej univerzite. Medzi jeho osudové témy patrí najmä Turecko, kde študoval a istý čas aj žil, ako aj osudy strednej a východnej Európy po páde totalitných režimov.
V roku 2008 sa stal laureátom ceny Melchior v kategórii Inšpirácia roka za „nadviazanie na najlepšiu školu reportáže, zobrazenie neznámeho Turecka, pravdivý dokument, skromný, ale poetický jazyk“. Vrah z mesta marhúľ (Absynt 2017) je súborom reportáží o súčasnom Turecku, ktoré Witold Szabłowski priebežne publikoval v reportérskej prílohe denníka Gazeta Wyborcza s názvom Duży Format.